Friday, 20 November 2015

Judge ( ? )
Assalamualaikum Warahmatullah !


Masha Allah , lamanya tak update blog .. hehe ..

Alhamdulillah sekarang dah cuti sekolah , form three cuti awal sikit .. mungkin ganjaran atas susah payah dan kegighan kami dalam peperiksaan PT3 ? ehehokay , straight to the point .Manusia  Memang Suka Menghakimi Orang Lain .       


 Ya atau Tidak ? Ask yourself .


 Even saya sendiri pun , tidak terlepas .. Astaghfirullah .. hm
Tapi , ada sesetengah manusia ini , sikap menghakimi insan lain tu kuat betul ! Boleh kata macam , semua benda yang orang lain buat , akan ada je yang tak betul . Lepastu , mereka yang suka menghakimi nih .. kebiasaannya cuma pandang luaran seseorang yang dia judge tuh . Walhal dia tak kenal pun hati budi ' mangsa ' tersebut . Memang kesian betul ' mangsa ' tuh . Kadang-kadang tuh , sebab seorang je yang judge , buruk nama dia satu institusi . Iyelah ,


  mulut manusia nih mana nak berhenti bercakap .. lagi-lagi perkara macam nih ..


For my opinion , okay cuba kita check diri kita sendiri balik . Andaikata kat sini kita adalah judger , okay . Turunkan ego dan .. cari salah sendiri . Bila dah sedar kita banyak salah , jangan malu nak  berubah ! Eh , sepatutnya kita kena bangga sebab kita berani nak berubah ke arah kebaikan , bukan mereka yang taknak berubah hanya sebab takut dengan kata-kata manusia .. nak cakap sikit , kita hidup untuk Redha Allah , so biarkan sahaja manusia nih nak cakap apa-apa .. sebab manusia ini sifatnya memang suka mempertikai . 


Haa , bila kita berubah ke arah kebaikan , dan ada orang sekeliling kita tu mempertikai .. justeru , mereka pun tergolong dalam orang yang suka menghakimi ; judger . Hm .. doakanlah mereka dapat Hidayah Allah sebagaimana yang kita dapat ..
Dan hakikatnya , 


Semua manusia ada kekurangan dan kelebihan tersendiri . Kelemahan tu kita perbaiki , kelebihan itu kita kongsi . Mudah ? Hidup lebih berkah :)


" Kesilapan paling besar seseorang adalah apabila dia mencari kesilapan orang lain "" Jangan sampai kita buta akan kesalahan sendiri kerana sibuk memerhati salah orang lain "
okay , kalau cakap panjang-panjang pun .. tak dapat manfaat , rugi juga . Jadi , ambillah input ini walaupun sedikit .

Ubahlah perangai suka menghakimi orang lain tu , sebab benda tu bukan menampakkan keburukan orang .. tapi keburukan kita sendiri .


wallahhu a'lam .
#HambaPencariRedhaIlahi


No comments:

Post a Comment

Saat Jejariku Menari di Papan Kekunci :)